Afla unde ai ajuns - istoricul zonei Corbeanca

Afla unde ai ajuns - istoricul zonei Corbeanca

Te uiţi împrejur şi vezi: case, pădure, cer frumos. Simţi miros de parfum natural de tei şi ştii: eşti în zona Corbeanca, departe de necazurile capitalei, dar destul de aproape de locul de muncă.

Dacă locuieşti deja în ansamblurile Good Residence, te felicităm pentru alegere. Dacă eşti încă în stadiul analizării terenului, atunci s-ar putea să vrei să mai vizitezi o dată ansamblurile Good Residence, să alegi tipul de casă care se potriveşte preferinţelor tale şi nevoilor familiei tale şi să o cumperi. Acum, cât nu se trezeşte piaţa imobiliară la nivelul dinainte crizei economice.

Dar nu despre economie vrem să îţi vorbim astăzi, ci despre istoricul zonei Corbeanca.

Nu trebuie să ştii unde locuieşti sau unde vei locui, dar este bine să ştii despre locul pe care îţi doreşti să îl numeşti "acasă".

De exemplu, ne place un cadru natural bine conservat şi păstrat pentru noi şi urmaşii noştri. Pădurea Vlăsiei, de exemplu, este una dintre mândriile şi bucuriile zonei Corbeanca. "Pădurea Vlăsiei" este impropriu spus, căci din ea nu a mai rămas câte un pâlc ici, colo: 7 păduri împrăştiate prin întreaga zonă Corbeanca – imaginează-ţi numai cât de mare era pădurea înainte de "intervenţiile" omului. În plus, Corbeanca este străbătută şi de râurile Cociovaliştea şi Vârtop, suprafaţa parcursă de aceste ape fiind aproximată la 11 km.

Pentru că s-ar putea să fie mai bine să zicem că natura a rezistat, nu a fost conservată, poate ar fi mai bine să îţi spunem că în zona Corbeanca există şi monumente istorice. Există 4 astfel de puncte în zona Corbeanca – obiective de văzut şi dacă locuieşti acolo, şi dacă eşti numai în trecere: unul este situl arheologic dedicat aşezării de pe malul drept al Cociovaliştei care datează din secolele al III-lea şi al IV-lea e.n, unul este situl fostei staţii de pompare şi cuprinde aşezări din Epoca Bronzului şi din epoca geto-dacă, precum şi din secolul al V-lea, al VI-lea, al X-lea şi al XVIII-lea.

Celelalte două monumente istorice din zona Corbeanca sunt bisericile "Buna Vestire"(1819) şi "Sfinţii Mihail şi Gavriil" (1820).

Şi, dacă tot am ajuns la acest subiect, istoria, să-ţi spunem că prima atestare documentară a zonei Corbeanca (a comunei Corbeanca, mai bine zis) a fost înregistrată în 1750. La acele vremuri, prin Corbeanca trecea vechiul drum de poştă, drum care făcea legătura între Bucureşti şi Ploieşti, trecând şi prin satele Ostratul şi Oracul. Şi "Hanul Mocanului" este un punct de renume pentru zona Corbeanca.

Apoi, în Marele Dicţionar al României, realizat şi prelucrat după dicţionarele de judeţ în 1898 stau notate următoarele: "Corbeanca, comună rurală, plasa Snagovului, jud. Ilfov, situată la Nord de Bucureşti, între Valea Călugărului şi pădurea Vlăsiei, 26 km departe de Bucureşti".

Sursa foto: b365.ro