Arhitectura la GOOD RESIDENCE

Arhitectura la GOOD RESIDENCE

Vă detaliam într-un articol mai vechi cum casele noastre îmbină modernul și tradiționalul sub același acoperiș: https://www.good-residence.ro/blog/modern-si-traditional-sub-acelasi-acoperis

Dorim ca în acest articol să accentuăm influențele neo-românești și admirația noastră pentru stilul tradițional pe care l-am adus în arhitectura GOOD RESIDENCE.

În primul rând dorim să vă dăm câteva detalii despre ce înseamnă arhitectura neo-românească (cunoscută și ca neobrâncovenească sau baroc brâncoveneasc').  Este un stil arhitectonic apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea în cadrul Art Nouveau-ului din România, inițial rezultatul încercărilor de a găsi un stil arhitectural specific românesc.

Încercările se datorează în principal arhitecților Ion Mincu (1852-1912), și Ion N. Socolescu (1856-1924). Apogeul stilului a fost perioada interbelică. Stilul a fost o reacție națională după dominația eclectismului. În afara influențelor străine, se manifestă din ce în ce mai pregnant contribuția arhitecților români, care au reinventat tradiția, realizând, în același timp, un stil original.  (......)

Arhitectura neo-românească e o reînviere a celei brâncovenești, un stil în arta și arhitectura românească medievală, mai precis în Țara Românească în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Lucrul ăsta se datorează faptului că era văzut ca stil specific României, ceea ce e adevărat. Clădirile brâncovenești se caracterizează prin folosirea unor porticuri asemănătoare cu niște foișoare (în principal la intrările bisericilor), arce trilobate sau în formă de cocoșnic, coloane (de obicei corintice) cu caneluri răsucite și acoperișuri din țiglă ceramică sau metalică. Principalele ornamente folosite pentru decorare sunt antrelacul și rinceaul. Unele dintre caracteristicile arhitecturii brâncovenești derivă din arhitectura bizantină și din cea otomană, iar unele pot fi găsite și în arhitectura rusească medievală.

Influențele caselor țărănești s-au manifestat prin ornamente și elemente folosite sub diverse interpretări, dar care își păstrează originea. Printre elemente se numără foișorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornișei ca o streașină obișnuită a unei case țărănești, includerea acoperișului în imaginea fațadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, și folosirea țiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile și frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălțuită policromă.

Printre cele mai cunoscute clădiri din București în stilul neo-românesc: Biserica Stavropoleos, Palatul Mogoșoaia și Muzeul Țăranului Român.

Se pot observă cu ușurință în casele noastre elementele de influență neo-românească:

  • Porticul omniprezent la intrarea caselor
  • Acoperișul decorativ tronat de cocoș
  • Arcele trilobate ale ferestrelor de pe fațadă
  • Coloanele de lemn sculptat
  • Elementele decorative din lemn

Vă lăsăm să descoperiți la fața locului ce vă place cel mai mult. Suntem siguri că veți fi cuceriți, pe lângă arhitectura și calitatea caselor, de ambientul plin de tihnă al Codrilor Vlăsiei.

Sursa informații arhitectură neo-românească : Wikipedia.