Uite, e vara! Hai sa irigam!

Uite, e vara! Hai sa irigam!

Vara şi-a intrat în drepturi, în sfârşit. Totuşi, oricât de mult ţi-ar plăcea căldura, plantelor din grădina ta din Good Residence s-ar putea să nu le placă: ele au nevoie de apă la fel ca oamenii, iar dacă nu plouă va trebui să le ajuţi în această privinţă. Cum faci acest lucru? Cum irigi? 

Dacă tot locuieşti într-o casă frumoasă din Good Residence, meriţi să ai şi o grădină frumoasă, iar o grădină frumoasă are nevoie de îngrijire. Irigarea este un pas foarte important.

Verifică umiditatea solului. Ia puţin pământ în mână şi frământă-l: dacă este reavăn sau dacă meteorologii au anunţat ploaie, atunci nu este nevoie să îţi uzi grădina. În caz contrar, este timpul să irigi.

Ţine cont de modul de îngrijire specific fiecărei plante: unele preferă un sol uşor uscat (în adâncime oricum pământul este mai umed decât la suprafaţă), iar altele preferă să aibă apă din abundenţă. Plantează-le separat şi asigură-te că satisfaci nevoile fiecărui tip de plante.

Nu iriga niciodată la prânz. Ideal este să irigi dimineaţa sau seara târziu, atunci când şi pământul a început să se răcorească. Dacă rădăcinile sunt pline de apă atunci când este soarele arzător, orice strop de apă în plus le va dăuna în loc să le ajute să crească.

Nu te grăbi. Nu turna niciodată apă din abundenţă: imită cât de bine poţi o ploaie uşoară de vară, trimiţând apa relativ proporţional şi cu un volum echilibrat.

Nu uita că ai o grădină. Irigă constant. Dacă ai uitat dimineaţă să pui apă plantelor din grădină, nu le pune un volum dublu de apă când îţi aduci aminte: de-ţi vine să crezi sau nu, şi plantele se îneacă. Irigă în funcţie de tipul solului, de volumul de precipitaţii şi de temperaturile de peste zi, precum şi în funcţie de soiul plantelor (de adâncimea până la care merge rădăcina).

Irigă după "chip şi-asemănare". Aşa cum notam mai sus, este recomandat să cultivi plantele în grădină în funcţie de tipul lor (de preferinţele privind cantitatea de apă) pe grupuri şi zone. De asemenea, documentează-te pentru a vedea când este mai important ca plantele să aibă mai multă apă: de obicei, este important să irigi imediat după ce ai sădit seminţele, imediat după plantarea răsadurilor şi în timp ce cresc roadele fiecărei plante în parte.

Protejează solul şi, astfel, sănătatea plantelor tale. Este bine ca apa să rămână în sol, mai ales dacă se anunţă vreme secetoasă. Aşadar, aşază pe pământ un strat protector din pietriş, din paie sau din lemn mărunţit. Acest strat va ajuta la păstrarea unei temperaturi uşor mai joase decât cea din atmosferă, la diminuarea evaporării apei din sol şi, de asemenea, la o cultură mai curată: buruienile nu vor mai avea loc să crească, aşa că plantele cultivate se vor dezvolta mai bine şi vor fi şi mai uşor de cules.

Sursa foto: bjanegardens.com